S-a început a V-a săptămână din Postul Mare

0
883
S-a început a cincea săptămână din Postul Mare
În perioada 29 martie – 4 aprilie, Biserica Ortodoxă se află în Săptămâna a V-a din Postul Sfintelor Paşti.
Luni de Cuviosul Alexie, omul lui Dumnezeu, în biserica din Lucaşeuca se va săvârşi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor mai înainte Sfinţite, în cinstea sfântului.
În această săptămână, în bisericile ortodoxe se va citi integral Canonul Sfântului Andrei Criteanul. Totalizând peste 250 de stihuri, Canonul Sfântului Andrei Criteanul este unul din cele mai frumoase imnuri liturgice şi cel mai amplu dintre toate canoanele Bisericii Ortodoxe, fiind numit şi Canonul cel Mare. Specifică Postului Mare, această slujbă invită credincioşii la rugăciune, post şi pocăinţă. Părţi din Canonul Sfantului Andrei Criteanul se citesc şi la sfintele slujbe săvârşite în prima săptămână din Postul Mare.
Citirea acestuia este unită cu citirea vieţii Cuvioasei Maria Egipteanca. Este o viaţă cutremurătoare, un drum de pocăinţă şi de întoarcere la Dumnezeu. Viaţa ei, umileşte şi cele mai învrăjbite inimi.
Vineri, 3 martie 2009, în Biserica din Lucaşeuca se va săvârşi Taina Sfântului Maslu de obşte. Vor participa mai mulţi sfinţiţi slujitori, care vor înălţa rugăciuni la Domnul pentru sănătatea sufletelor şi trupurilor noastre. Înainte de Taina Sfântului Maslu se va săvârşi Liturghia Darurilor mai înainte Sfinţite şi Taina Sfintei Spovedanii, pentru cei ce vor participa la Taina Sfântului Maslu. În seara aceleiaşi zile se va săvârşi Denia Acatistului Născătoarei de Dumnezeu. Această slujbă a fost introdusă în amintirea unui eveniment petrecut în anul 626, în Constantinopol, când cetatea a fost atacată de perşi şi de avari, iar patriarhul Serghie al Constantinopolului, luând icoana Născătoarei de Dumnezeu, a înconjurat împreună cu poporul cetatea, pe zidurile ei, şi Născătoarea de Dumnezeu a intervenit ajutând dreptcredincioşii să-i învingă pe atacatori. Acest acatist este săvârşit în Postul Mare ca o mulţumire adusă Maicii Domnului, fiind un imn de laudă şi cinstire pe care credincioşii ortodocşi îl închină Născătoarei de Dumnezeu. Duminica următoare este Duminica a cincea a Sfântului şi Marelui Post, numită şi Duminica lui Maria Egipteanca.
Amintim tuturor creştinilor dreptslăvitori, că au mai rămas trei săptămâni de post şi de pocăinţă. Inivtăm şi îndemnăm pe toţi creştinii să alerge în cărările mântuirii, participând la serviciile divine, împărtăşindu-se şi spovedindu-se.

www.ortodoxia.md