Biserica îi cere preşedintelui Columbiei să renunţe la un nou mandat

0
861
Biserica îi cere preşedintelui Columbiei să renunţe la un nou mandat
Biserica catolică i-a cerut preşedintelui columbian Alvaro Uribe să renunţe la candidatura pentru un nou mandat întrucât aceasta ar presupune o modificare constituţională şi ar fi „antidemocratică”, a declarat – duminică, într-un interviu publicat de cotidianul local El Tiempo – preşedintele conferinţei episcopale columbiene, citat de Agerpres.
„Este preferabil ca el să nu aspire la o nouă alegere. Nu este bine să fie afectată democraţia. Avem un regim prezidenţial foarte puternic şi în consecinţă o realegere nelimitată a preşedintelui nu este convenabilă”, a declarat monseniorul Ruben Salazar, insistând că „perpetuarea unei persoane la putere este antidemocratică”.
„Nu este nici clar, nici indicat, din punct de vedere democratic, să se producă în permanenţă reforme ale Constituţiei pentru a permite unui preşedinte să se perpetueze la putere”, a subliniat clericul.
Preşedintele conservator Alvaro Uribe, ales în 2002, a putut fi reales în 2006 după o modificare controversată a Constituţiei, votată de Congres şi constituind în prezent obiectul unei anchete judiciare din cauza suspiciunilor de trafic de influenţă în jurul adoptării textului.
Constituţia actuală nu autorizează decât două mandate prezidenţiale consecutive. De aceea, coaliţia guvernamentală este favorabilă unei noi reforme a Constituţiei care să fie supuse unui referendum pentru a-i permite lui Uribe să obţină un al treilea mandat la alegerile prezidenţiale din mai 2010.
Luarea de poziţie a prelatului în această ţară cu populaţie majoritar catolică constituie însă o lovitură dură pentru partizanii preşedintelui, iar Alvaro Uribe nu şi-a mai exprimat clar intenţia de a candida, dar nici un a respins-o.
biserica-catolica