Administrarea corectă a Tainelor şi Ierurgiilor în Postul Mare

0
942
Administrarea corectă a Tainelor şi Ierurgiilor în Postul Mare
Cu binecuvântarea ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, în satul Cruglic, raionul Criuleni, şi-a desfăşurat lucrările seminarul cu genericul „Administrarea corectă a Tainelor şi Ierurgiilor în Postul Mare”. Moderatorul întrunirii Prot. Nicolae Ciobanu, preşedintele Departamentului Mitropolitan Relaţii Culturale şi Prot Victor Gangan, responsabil pentru organizarea conferinţelor şi festivalelor din circumscripţie, au prezentat principalale dificultăţi cu referinţă la acest compartiment.
Astfel, slujitorii din raioanele Criuleni şi Dubăsari, au avut posibilitatea să găsească răspuns la diversele întrebări ce-i frământă şi totodată a fost un schimb de experienţă.
Drept invitaţi au fost: Arhimandritul Ambrozie (Munteanu), duhovnicul Mănăstirii Frumoasa, Prot. Vasile Ciobanu, magistru în teologie (care a organizat şi a participat la peste 400 de seminare cu diverse teme), şi Dr. Nicolae Fuştei, specialist în Dreptul Canonic.
Arhimandritul Ambrozie a vorbit despre chipul preotului smerit arătând că harul preotului se aseamănă cu un diamant pe care l-am primit de la Dumnezeu şi de care vom răspunde în faţă lui Dumnezeu. Trupul lui Hristos care l-am primit la hirotonie să ne străduim să-L păstrăm curat fiind un exemplu pentru toţi din jur.
Prot. Vasile Ciobanu prin discursul său a comparat pe preotul legat de cele materiale sau lumeşti cu Marta, despre care Hristos a zis că se îngrijeşte de cele lumeşti, iar preotul care se îngrijeşte cu demnitate de enoriaşi şi este un urmaş demn a lui Hristos, a fost comparat cu Maria, care a fost lăudată că partea cea bună şi-a ales. A fost atrasă atenţia preoţilor ca canoanele care se dau enoriaşilor în cadrul mărturisirii să nu fie aspre sau momente care ar respinge creştinul de biserică spunând că „ Canonul nu este o pedeapsă, ci un leac pentru tămăduirea bolii”.
Dr. Nicolae Fuştei a vorbit despre importanţa postului spunând că „ Precum soţul şi soţia fiind într-un duh se primeşte o familie trainică, exemplară… în care este armonie, la fel dacă trupul este într-un duh cu sufletul va fi armonie şi bună sporire”.
Preoţii au venit cu un şir de întrebări la care au aflat răspuns. Astfel de întruniri sunt binevenite şi ne vom strădui să mai organizăm şi alte discuţii cu teme actuale, care să ne ajute să păstorim turma încredinţată aşa cum Mântuitorul Iisus Hristos aşteaptă de la noi.

www.mitropolia.md

sex toy vibro