I femeie episcop va fi 2014

0
1057
Prima femeie episcop în Biserica Anglicană va fi nu mai devreme de 2014
Astăzi a avut loc şedinţa de deschidere a Sinodului Bisericii Anglicane în Westminster. După cum informează BBC, una dintre principalele probleme ce vor fi discutate la şedinţa Sinodului va fi episcopatul feminin. Principialitatea problemei a fost deja hotărâtă în vara anului trecut, acum, urmează de a stabili procedura. În special, Sinodul trebuie să formuleze nişte modalităţi alternative pentru parohiile ce nu doresc să accepte episcopatul feminin şi care au anunţat deja că dacă vor fi obligaţi să accepte o femeie episcop ei sunt gata să treacă la catolicism.

La deschiderea Sinodului va lua cuvânt liderul catolicilor din Marea Britanie, cardinalul Cormac Merfi-Okonor. Cuvântul său va fi dedicat relaţiilor dintre catolici şi anglicani.
La 11 februarie, va avea loc I ascultare a proiectului de lege despre femeile episcop, după care documentul poate fi retrimis pentru perfecţionare. În această situaţie, problema dată va fi amânată pentru anul 2010. După aprobarea proiectului el va fi trimis spre aprobare sinoadelor eparhiale. Abia după aceasta va avea loc întărirea finală a proiectului, pentru care va fi nevoie de cel puţin două treimi din voturi a delegaţilor din cele 3 palate sinodale – episcopi, preoţi şi mireni. Proiectul de lege va fi considerat valabil în acel moment, când va fi aprobat definitiv de Parlamentul Britanic. După cele mai simple estimări, prima femeie episcop a Bisericii Anglicane va fi numită nu mai devreme de 2014.
E de menţionat că această decizie de a introduce episcopatul feminin, luată de Sinodul Bisericii Anglicane îngrelează foarte mult posibilitatea dialogului religios. Majoritatea cultelor creştine tradiţionaliste se pronunţă împotriva acestei decizii. Biserica Ortodoxă este categoric împotriva hotărârii date considerându-o incorectă şi neargumentată biblic, care contravine tradiţiei creştine.
Amintim că Biserica anglicană din Marea Britanie a aprobat în iunie 2008 o decizie prin care femeile pot să devină episcopi. După 6 ore intense de discuţii unul dintre episcopi a izbucnit in plâns declarând că se simte ruşinat ca biserica ignoră vechile tradiţii, informează The Telegraph, in ediţia sa online de atunci. Decizia a fost aprobată de liderii biserici anglicane şi de alţi 468 de membrii şi reprezintă un pas enorm în jos din istoria bisericii anglicane. În schimb unii dintre episcopi au fost total împotriva acestei decizii motivând acest fapt prin mai multe versete din Biblie care spune ca Iisus Hristos a lăsat ca conductorii biserici sa fie bărbaţi. Tradiţionaliştii anglicani au ameninţat la acel moment că vor părăsi biserica în urma acestei decizii controversate. Astăzi părerile lor puţin s-au schimbat.

 

 

вентиляция купитьamwaj oyoun hotel & resortпутевки в арабские эмираты